Novice in dogodki v letu 2012

November 2012 -  Občina Vrhnika o energetski učinkovitosti vrhniških šol

Občina Vrhnika želi prispevati k manjšemu obremenjevanju okolja in hkrati znižati stroške za energijo. Izvedbo razširjenih energetskih pregledov večjih javnih objektov je zaupala ENEKOMu. Izmed vseh priporočenih ukrepov je, kot piše v novembrski izdaji specializirane revije za trajnostni razvoj EOL, občina Vrhnika dala prednost organizacijskim in tistim ukrepom z najkrajšo vračilno dobo. Za projekt je bilo pridobljeno skoraj polovično sofinanciranje iz evropskih sredstev, pa tudi sicer se bo investicija že v nekaj letih povrnila s prihranki energije.
 

 

16. oktober 2012 - Seminar "Sistemsko spodbujanje učinkovite rabe energije"

Slovenski institut za kakovost in meroslovje SIQ je 16. oktobra 2012 organiziral seminar z naslovom Sistemsko spodbujanje rabe energije , na katerem sta predavala mag. Bogomil Kandus in Gregor Kustec. Seminar se predstavlja pod sloganom, da z idejami, ki jih dobite na seminarju, že v naslednjem mesecu prihranite več, kot znaša investicija v usposabljanje.
 
 

12. oktober 2012 - Izvedba delavnice o varovanju okolja in zdravja ter o energetski učinkovitosti v Luki Koper

Na delavnici je mag. Bogomil Kandus, direktor ENEKOMa, s katerim Luka Koper sodeluje pri uvajanju osnovnega sistema ciljnega spremljanja rabe energije, predstavil uveljavljene pristope zagotavljanja energetske učinkovitosti v podjetjih. Poudaril je, da vsak nov pristop zahteva natančne energetske preglede, ciljno usmerjene investicije in seveda čas. Delavnica je bila zaključena z odprto komunikacijo udeležencev v luči čimprejšnje vključitve novosti v pristaniški sistem.
 

 

9. oktober 2012 - VII. konferenca o sistemih ciljnega spremljanja rabe energije končana

Dobrih 70 obiskovalcev iz vse Slovenije se je udeležilo ENEKOM-ove 7. konference o sistemih ciljnega spremljanja rabe energije, ki je bila 9. oktobra 2012 na Bledu. Med obiskovalci je bilo največ energetskih menedžerjev in drugih strokovnjakov s področja energije, prišli pa so tudi direktorji, predsedniki uprav in drugi vodstveni delavci.
Osrednja nit konference je bila energetska učinkovitost in sistemi upravljanja z energijo, vsa predavanja pa so temeljila na dobrih primerih iz prakse – pa naj gre za planiranje energetske učinkovitosti pri načrtovanju nove tovarne družbe Geberit v Rušah ali za informacijske rešitve pri načrtovanju rabe biomase, ki jih razvijajo v Zavodu za gozdove.
 
Ni samo industrija tista (na konferenci so predstavili primera Livarja in Steklarne Hrastnik), ki potrebuje energetsko učinkovite rešitve, pač pa tudi javne zgradbe v lasti občin (primer uvajanja sistema upravljanja z energijo je bil predstavljen s strani letos nagrajene občine za energetsko učinkovitost Tolmin) in socialni zavodi, med katerimi zavzemajo domovi za starejše največji delež. Veliko je možno storiti in prihraniti že z organizacijskimi ukrepi, celostni energetski pregledi in načrtno investiranje v energetsko učinkovitost pa seveda prinesejo še boljše rezultate.
 
Udeleženci konference so se seznanili tudi z metodologijo za primerjavo (benchmarking) energetske učinkovitosti, celostnimi energetskimi informacijskimi sistemi (smart grids) v praksi in s tem, kako spodbujajo energetsko učinkovitost v multinacionalnih družbah.

Letošnja konferenca je potekala v sodelovanju z Goriško lokalno agencijo GOLEA, z namenom prikaza podobnosti med uvajanjem sistemov upravljanja z energijo v industriji in javnemu sektorju.

 

20. september 2012 - Kaj je poslovni in kaj osebni pogum?

»Kaj je poslovni in kaj osebni pogum? Ga imamo premalo, dovolj ali morda preveč?« To je bil moto letošnjega srečanja partnerjev SIQ, ki je bil 20. septembra 2012 v Kongresnem centru Brdo pri Kranju, udeležil pa se ga je tudi mag. Bogomil Kandus. Z udeleženci so misli o pogumu delili Mateja Vrhunc Tomazin, specialistka zakonske in družinske terapije, dr. Iztok Tomazin, direktor Zdravstvenega doma Tržič, dr. Aleš Rotar, član uprave družbe Krka, d. d., biatlonec Jakov Fak in umetnik Jure Godler. Na konferenci so se srečali tudi udeleženci odprave SIQ na 5165 m visoki Ararat iz leta 2006.

 

20. september 2012 - Mag. Kandus član strokovnega sveta GOLEA

Mestni svet Mestne občine Nova Gorica je na svoji seji 20. septembra 2012 sprejel sklep, da je direktor ENEKOM-a mag. Bogomil Kandus postal član strokovnega sveta zavoda Goriška lokalna energetska agencija GOLEA.

 

28. junij 2012 - Priložnosti za dvig energetske učinkovitosti javnih stavb

Goriška lokalna energetska agencija GOLEA in občina Brda sta 28. junija 2012 na gradu Dobrovo v Goriških Brdih organizirali konferenco z naslovom "Priložnosti za dvig energetske učinkovitosti javnih stavb", na kateri je o sistemu upravljanja z energijo in javnih stavbah predaval tudi mag. Bogomil Kandus.

 

 

 

16. maj 2012 - Predavanje na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru

Mag. Bogomil Kandus je kot gostujoči strokovnjak EPF Univerze v Mariboru v okviru predmeta Tehnološki menedžment in varstvo okolja, ki ga izvaja dr. Gregor Radonjič, predstojnik Katedre za tehnologijo EPF, izvedel predavanje z naslovom Energetski menedžment.

 

16. april 2012 - 14. Dnevi energetikov - Posebno priznanje v kategoriji URE - 2012

Na 14. Dnevih energetikov je komisija razglasila zmagovalce v treh kategorijah, poleg tega pa je podelila tudi posebno priznanje za sistematično spodbujanje učinkovite rabe energije, ki ga je prejelo podjetje ENEKOM, d.o.o.

 

 

Novice in dogodki